Borderline.

Att leva nära någon som har borderline är sällan enkelt.

Borderlinepatienter är extremt känsliga och sårbara känslomässigt. Det krävs inte mycket för att få dem ur balans och det kan vara svårt för omgivningen att förstå vad som utlöser deras känslomässiga reaktioner. Just på grund av deras emotionella sårbarhet i kombination med den starka impulsiviteten leder ofta till självskadebeteende eller till och med självmordsförsök. Separationer är ofta smärtsamma för människor med borderline. De upplevs ofta som en avgrundsdjup förtvivlan och en känsla av total övergivenhet och tomhet.


De svänger ofta i humöret. Deras känslor är väldigt intensiva, de triggas lätt av omgivningen. De är ofta impulsiva, intensiva och emotionellt instabila. De tenderar att se allting som svart eller vitt och har ofta en negativ inre bild av sig själva. Omgivningen kan påverkas starkt av patienten eftersom deras svårighet ofta ligger i att de är väldigt impulsiva och emotionellt instabila. Deras inre självbild handlar ofta om att de känner sig värdelösa eller omöjliga att älska. Detta gör att relationer med andra människor ofta är stormiga, intensiva och kaotiska.

Patienter med borderline har en mycket hög samsjuklighet av andra psykiatriska sjukdomar. Till de vanligaste hör depression, ångestsjukdomar, ätstörningar och missbruk. Samsjuklighet och självmordsförsök är de vanligaste anledningarna till att människor med borderline söker sig till den slutna psykiatriska vården. Förekomsten av en samtidig personlighetsstörning med en psykiatrisk syndromdiagnos, t.ex. depression, innebär speciella komplikationer i behandlingen av depressionen. Symtomen kommuniceras ofta på ett annorlunda sätt, och patienter med personlighetsstörningar svarar ofta sämre på insatt behandling. Specifika personlighetsdrag kan ”skymma” att patienten också har ett annat psykiatriskt syndrom. Borderlinepatientens irritabilitet, instabilitet och humörsvängningar kan ibland förstärkas vid depressions- och ångesttillstånd och bedömaren kan lätt förbise depressionen, medan personlighetsstörningen framträder desto tydligare.


Borderlinepatienter beskriver ofta att de har svårt att uttrycka hur de känner och att få andra att förstå. De kan vara djupt deprimerade och ha självmordstankar, men ändå påvisa ett neutralt yttre. Svårigheten att kommunicera med omvärlden kan ibland utlösa självskadebeteende och självmordstankar hos patienten.
Få din vän att söka ordentlig hjälp, en person som lider av borderline behöver
Bra terapi De terapiformer som anses mest framgångsrika är DBT vid tyngre problematik också bör en psykolog kopplas in med erfarenhet av borderline.

Att leva nära någon med bordeline handlar om att lära sig acceptera motsägelser: Att försöka landa i att en egentligen rationell person kan bete sig ytterst irrationellt, åtminstone i vissa avseenden. Personen som lider av borderline är som alla andra utrustad med fri vilja, men saknar förmåga att i alla situationer ta ansvar för sitt beteende. Det innebär att vi ibland kan vara svårt att fälla moraliska omdömen, där det normalt vore lämpligt. Det innebär inte att jag tycker att man inte skall säga till personer med BPS.

När de uppslukas av sina negativa känslor är det möjligt att man inte ens vill må bra utan de straffar sig själv genom att bete sig som om de inte förtjänar att må bra.

Det är svårt för personer som lider av borderline men det är också svårt att som anhörig bära rollen som närstående.

Det första du behöver göra är att lära dig mer om sjukdomen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0