Vi som lever med Borderline. / - Tips till anhöriga.

Att lida av borderlineproblematik är något som är fruktansvärt smärtsamt. En stor del av smärtan ligger i att inte kunna förmedla och få omgivningen att förstå sin enorma inneboende smärta.
 
Människor med borderlinestörning lever i ett helvete och mår mycket dåligt, men det syns inte utanpå. De är drabbade av stark ångest, skam, skuld, förnedring, skräck, katastrofkänslor och övergivenhetskänslor.

Borderline individer hinner aldrig återhämta sig från en kris innan nästa dyker upp.
 
1. En borderlinepersons relationer till andra människor tenderar att vara intensiva och stormiga. Ofta räcker det med små tecken på bristande förståelse eller omsorg för att borderlinepersonen ska uppleva att andra inte bryr sig tillräckligt. Hon/han kan svänga mellan att idealisera en annan person och att fullständigt nedvärdera denna person. Dessa svängningar kan ske hastigt och dramatiskt.
 
2. Många borderlinepersoner ägnar sig åt olika typer av självdestruktivt impulsivt beteende, som tex att slösa bort pengar, hetsätning, drogmissbruk, riskfyllda sexuella aktiviteter osv.
 
3. Större delen av borderlinepersoner kan reagera med mycket stark ilska och har problem med att kontrollera sin ilska. Ilskeutbrotten åtföljs ofta av skam- och skuldkänslor och bidrar till deras upplevelse av att vara en dålig person. Andra borderlinepersoner reagerar aldrig med ilska då den är hämmad och vänd inåt.
 
4. Återkommande självmordsförsök och andra former av självskadande beteenden är ofta skälet till att borderlinepatienter kommer in för psykiatrisk vård. Det självskadande beteendet kan variera från att individen tillfogar sig ytliga skärsår, brännsår med hjälp av cigaretter eller slår huvudet i väggen, till överdoser, knivhugg och kvävningsförsök. Risken för att en borderlineindivid faktiskt tar livet av sig varierar mellan 7% och 36% beroende på hur omfattande borderlinestörningen är.
 
5. En person med borderline kan uppvisa snabba svängningar i stämningsläget. Det grundläggande stämningsläget är vanligtvis depressivt och övergår till panik eller förtvivlan i samband med någon påfrestning i mellanmänskliga relationer, men kan också övergå till upplevelser av välmående och tillfredsställelse.
 
6. Människor med borderline upplever ofta en slags kronisk tomhet. Det är vanligt med upplevelser av ointresse, ensamhet, hopplöshet och förtvivlan.
 
Anhöriga:

Vad kan du som närstående till en borderlineperson göra för att hjälpa?

Försök att acceptera henne/honom som hon/han är.

Försök inte förändra henne/honom!

Försök förstå att hon/han plågas av smärtsamma känslor!

Försök att förstå att hon/han gör det bästa hon/han kan!

Se inte på Henne/honom som lat och omotiverad!

Försök att ta hennes/hans känslor, tankar och beteenden på allvar, förmedla att dessa är begripliga för dig!

Visa och säg till henne/honom att du bryr dig

Kom ihåg, hon/han behöver ditt stöd

 


Kommentarer
Postat av: Erika

Du är perfekt som du är älskling, förstår dig! Diagnoser är inte lätta att handskas med och jag läser din blogg varje dag <3
Love!

2013-11-21 @ 00:55:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0